Православна ризница за децу


Православна ризница за децу је богато илустрована, израђена у тврдом и шивеном повезу на 132 страница формата 20 х 19,5 cm. Цена књиге за наше читаоце износи 1600 динара (заједно са трошковима брзе поште). Ризница садржи следеће збирке песма:

- ВЕРОНАУКА ЧИКА ЈОВЕ ЗМАЈА
- ВЕРОНАУКА СВЕТОГ ВЛАДИКЕ НИКОЛАЈА
- ДЕЧИЈИ ВРЛИНОСЛОВ  (цртани филм можете погледати овде)
- ДЕЧИЈА СЛАВАРИЦА  (цртани филм можете погледати овде)
- ДЕЧИЈИ СТАРЕЧНИК
- ПОВЕСТ О ЧУДОТВОРНОМ УБРУСУ ХРИСТОВОМ  (цртани филм можете погледати овде)
- ЖИВОТ СВЕТОГ ДИМИТРИЈА (прва сцена и први стихови ове поеме су овде)
- ЖИВОТ СВЕТОГ САВЕ (позоришну представу можете погледати овде)

Књигу можете поручити преко znamenje@gmail.com или facebook

+ + +

Ова књига је саткана од осам збирки дечијих песама које већ годинама оплемењују наставу веронауке, по њима су израђиване позоришне и школске представе, цртани филмови, а сада су, по први пут, све сабране у једном квалитетном и трајном издању.

Прва збирка садржи побожне и родољубиве песме чика Јове Змаја, нашег најмилијег дечијег песника за кога Јован Дучић тврди да је дечијој песми дао топлине и нежности, грације и духовитости какве нема ни једна европска култура. Чика Јова је кроз своје стихове у децу усађивао и клицу љубави ка Богу и свом народу, што је било заташкано током владавине комунизма, због чега су многе генерације остале ускраћене за ово Змајево песничко јеванђеље. Друга збирка садржи песме Светог владике Николаја, нашег златоустог беседника, богослова и песника који је ка деци показивао нарочиту љубав, писао им писма, приче и песме, подизао дечија сиротишта где је својим штићеницима био омиљени „деда Владика”, у Охриду једнако бринуо о сиромашној муслиманској деци а током Другог светског рата ризиковао свој живот скривајући једну јеврејску девојчицу и њену мајку од фашиста и сигурне смрти. Под утицајем ових племенитих и благородних душа, чика Јове и деда Владике, као из два топла и чиста извора потекли су сви потоњи стихови у овој Ризници које сам ја, убоги стихоклепац, милошћу Божјом написао у периоду од 2008. до 2015. године.

Надам се да ће ова Ризница заживети, пре свега у душама деце која за нама долазе а за коју искрено верујем да ће нашем несретном народу донети више полета, бољитка и светлости. Нека им у томе помогну чика Јова Змај и деда Владика а понајвише Свети Сава, наша витлејемска звезда и вечито надахнуће, икона нашег личног и народног васкрсења и узлета.

Жељко Перовић